: :
FORGOT_YOUR_PASSWORD | FORGOT_YOUR_USERNAME | REGISTER
mamamia   QR Kod Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Terengganu
SEKALUNG BUDI PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 02 April 2012 01:32

Assalamualaikum..

Saya mengucapkan Selamat Datang kepada pengunjung-pengunjung ke Laman Web Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Terengganu.Laman Web ini diharap akan dapat menambah maklumat tentang keistimewaan Daerah ini kepada pengunjung-pengunjung di samping memperkenalkan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawar oleh Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Terengganu kepada orang awam.

Untuk makluman pengunjung-pengujung, Daerah ini memang terkenal sebagai Daerah yang mempunyai sejarah yang panjang dimana pusat pentadbiran negeri Terengganu di zaman silam dikatakan bermula di Daerah ini terutamanya dengan bukti terjumpanya batu bersurat di Kampung Buloh pada tahun 1902M yang menunjukan Agama Islam telah mula bertapak di negeri ini sejak kurun ke-13 lagi.

Bandar Kuala Berang pada ketika itu dikatakan adalah sebuah pelabuhan yang sibuk dimana ramai pedagang yang datang berniaga. Kini Daerah Hulu Terengganu bertambah ternama dengan wujudnya tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara dimana 340 buah pulau wujud kerananya. Tasik buatan manusia berkenaan sekarang terkenal sebagai Tasik Kenyir.

Dengan wujudnya Tasik Kenyir ini, aktiviti pelancongan berkaitan air serta `Agro tourism’ menjadi bertambah penting di daerah ini disamping tempat-tempat tarikan pelancong alam semulajadi yang sediada seperti Air Terjun Sekayu, Taman Rekreasi Belukar Bukit dan Kawasan Hutan yang sesui untuk ekspedisi.Untuk meningkatkan lagi kemajuan, pertumbuhan ekonomi di kawasan berhampiran Tasik Kenyir, Kerajaan telah merancang bagi membuka pusat pertumbuhan baru di kawasan berhampiran Pengkalan Gawi, pembinaan jalan yang menghubungkan Daerah Hulu Terengganu ke Daerah Gua Musang, Kelantan dan Ipoh Perak.

Sebagai Daerah pendalaman aktiviti pertanian merupakan aktiviti ekonomi yang utama, 88% penduduknya terlibat dalam sektor pertanian.Selain dari getah, kelapa sawit, padi dan buah-buahan, jagung merupakan satu tanaman yang terkenal dan sinonim dengan Daerah ini. Berkunjunglah ke Daerah ini bagi menikmati suasana percutian Agro-tourism, Akuakultur yang menarik dan air terjun yang menjanjikan kepuasan dan menyegarkan.

Sekian.

Last Updated on Tuesday, 27 August 2013 01:34
 
Alamat : PEJABAT DAERAH DAN TANAH
HULU TERENGGANU,
21700 Kuala Berang,
Hulu Terengganu,Terengganu Darul Iman.
Tel / Fax PDHT: 09-6811244/09-6811964
Tel / Fax PTHT: 09-6811244/09-6812411

E-mail : E-mail PDHT: pdht@terengganu.gov.my
E-mail PTHT: ptht@terengganu.gov.my

Direktori : Direktori Kakitangan

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday323
mod_vvisit_counterYesterday878
mod_vvisit_counterThis week1927
mod_vvisit_counterLast week5484
mod_vvisit_counterThis month17428
mod_vvisit_counterLast month25738
mod_vvisit_counterAll days4780538

We have: 33 guests, 1 bots online
Your IP: 54.80.81.223
 , 
Today: May 22, 2018