Laman Web Rasmi
Pejabat Daerah Dan Tanah Hulu Terengganu
"Kepuasan Pelanggan Keutamaan Kami"
SEKALUNG BUDI PDF Print E-mail
Written by Administrator   
Monday, 02 April 2012 01:32

Pineapple

Assalamualaikum..

Saya mengucapkan Selamat Datang kepada pengunjung-pengunjung ke Laman Web Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Terengganu.Laman Web ini diharap akan dapat menambah maklumat tentang keistimewaan Daerah ini kepada pengunjung-pengunjung di samping memperkenalkan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawar oleh Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Terengganu kepada orang awam.

Untuk makluman pengunjung-pengujung, Daerah ini memang terkenal sebagai Daerah yang mempunyai sejarah yang panjang dimana pusat pentadbiran negeri Terengganu di zaman silam dikatakan bermula di Daerah ini terutamanya dengan bukti terjumpanya batu bersurat di Kampung Buloh pada tahun 1902M yang menunjukan Agama Islam telah mula bertapak di negeri ini sejak kurun ke-13 lagi.

Bandar Kuala Berang pada ketika itu dikatakan adalah sebuah pelabuhan yang sibuk dimana ramai pedagang yang datang berniaga. Kini Daerah Hulu Terengganu bertambah ternama dengan wujudnya tasik buatan manusia terbesar di Asia Tenggara dimana 340 buah pulau wujud kerananya. Tasik buatan manusia berkenaan sekarang terkenal sebagai Tasik Kenyir.

Dengan wujudnya Tasik Kenyir ini, aktiviti pelancongan berkaitan air serta `Agro tourism’ menjadi bertambah penting di daerah ini disamping tempat-tempat tarikan pelancong alam semulajadi yang sediada seperti Air Terjun Sekayu, Taman Rekreasi Belukar Bukit dan Kawasan Hutan yang sesui untuk ekspedisi.Untuk meningkatkan lagi kemajuan, pertumbuhan ekonomi di kawasan berhampiran Tasik Kenyir, Kerajaan telah merancang bagi membuka pusat pertumbuhan baru di kawasan berhampiran Pengkalan Gawi, pembinaan jalan yang menghubungkan Daerah Hulu Terengganu ke Daerah Gua Musang, Kelantan dan Ipoh Perak.

Sebagai Daerah pendalaman aktiviti pertanian merupakan aktiviti ekonomi yang utama, 88% penduduknya terlibat dalam sektor pertanian.Selain dari getah, kelapa sawit, padi dan buah-buahan, jagung merupakan satu tanaman yang terkenal dan sinonim dengan Daerah ini. Berkunjunglah ke Daerah ini bagi menikmati suasana percutian Agro-tourism, Akuakultur yang menarik dan air terjun yang menjanjikan kepuasan dan menyegarkan.

Sekian.

TUAN HAJI LIZAN BIN CHE MAT

Last Updated on Sunday, 08 October 2023 03:55
 
Alamat Untuk Di Hubungi PEJABAT DAERAH DAN TANAH HULU TERENGGANU
21700 Kuala Berang,Hulu Terengganu
Terengganu Darul Iman.
No Telefon Dan Fax TEL : 09-6811294/09-6812471/09-6812473
FAX PTHT: 09-6812411
FAX PDHT: 09-6811964
E-Mail E-mail PDTHT :
ptht@terengganu.gov.my
pdht@terengganu.gov.my
Direktori Kakitangan Direktori Kakitangan
Pejabat Daerah Dan Tanah Hulu Terengganu
Hakcipta Terpelihara © 2012 Pejabat Daerah Dan Tanah Hulu Terengganu. All Rights Reserved.
Penafian:Pejabat Daerah Dan Tanah Hulu Terengganu tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan
disebabkan penggunaan mana-mana maklumat yang diperolehi daripada Laman ini.
Sesuai dipapar menggunakan resolusi 1024 x 768, pelayar IE8, Mozilla Firefox
Terma dan Syarat || Dasar Privisi || Dasar Keselamatan || Bantuan || Peta Laman
Di kemaskini Pada :
Jumlah Pelawat : (Statistik Penuh)
Malaysia : http://www.malaysia.gov.my    Kerajaaan Negeri Terengganu : http://www.terengganu.gov.my    Mampu :http://www.mampu.gov.my    MSC Malaysia : http://www.mscmalaysia.gov.my
Ikuti Kami :

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday64
mod_vvisit_counterYesterday77
mod_vvisit_counterThis week141
mod_vvisit_counterLast week477
mod_vvisit_counterThis month1125
mod_vvisit_counterLast month7316
mod_vvisit_counterAll days5414492

We have: 7 guests, 1 bots online
Your IP: 3.235.182.206
 , 
Today: Jul 15, 2024

QR Kod PDTHT :
QR Kod Pejabat Daerah Dan Tanah Hulu Terengganu